Magnesium is een mineraal. Mineralen hebben een belangrijke functie in het lichaam aangezien de mineralen ervoor zorgen dat vitamines in het lichaam in hun werk kunnen uitvoeren. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat magnesium meer dan 300 verschillende enzymen aanstuurt. Het zijn deze enzymen die ervoor zorgen dat verschillende processen in het lichaam op een juiste manier verlopen.

Aldus is magnesium essentieel voor verscheidene processen in het lichaam. Hieronder vinden we tal van processen waarin magnesium een rol speelt:

-          De overdracht van zenuwprikkels en het goed functioneren van de spieren;

-          De stevigheid van het skelet;

-          Bevordering van de gezondheid van het hart en de bloedvaten;

-          Het versterken van het geheugen en het concentratievermogen;

-          Een verhoogde weerstand tegen spanning en stress;

-          De vorming van gezonde tanden en botten;

-          Vrijmaken van energie uit de voeding;

-          Het ontspannen van de spieren, zenuwen en bloedvaten.

Het lichaam is niet in staat om magnesium zelf aan te maken. Aldus moet men het magnesium via de voeding innemen. De hoeveelheid die men moet innemen per dag varieert naargelang het geslacht. Voor mannen bedraagt de hoeveelheid 300 tot 350 milligram per dag en voor vrouwen bedraagt dit 250 tot 300 milligram per dag. Aangezien magnesium in nagenoeg alle voedingsmiddelen aanwezig is, komt een magnesiumtekort niet al te snel voor indien men gewoon gezond en gevarieerd eet. Indien toch een magnesiumtekort zich voordoet, blijkt dit uit de volgende symptomen:

-          Lusteloosheid;

-          Vermoeidheid;

-          Spierkrampen of spiertrekkingen;

-          Hartritmestoornissen.

Indien u vermoed dat u een magnesiumtekort heeft, dient u uw voeding aan te passen of indien gewenst bijkomende magnesiumtabletten in te nemen. Let hier echter wel mee op, indien u een teveel aan magnesium opneemt, kan dit gepaard gaan met andere klachten zoals bijvoorbeeld diarree.

Naast de symptomen heeft een magnesiumtekort nog andere negatieve gevolgen:

-          Een magnesiumtekort maakt u gevoeliger voor stress. Op zijn beurt zorgt stress ervoor dat u meer magnesium verbruikt. Op die manier zal uw tekort enkel toenemen en dus meer stress geven. Men komt als het ware terecht in een vicieuze cirkel;

-          Een magnesiumtekort heeft een negatief effect op de spieren. Magnesium zorgt ervoor dat de spieren ontspannen, bij een tekort zullen de spieren dus onvoldoende kunnen ontspannen en zal u stijve spieren of spierkrampen krijgen;

-          Bij een magnesiumtekort is er ook minder magnesium beschikbaar voor het vrijmaken van energie uit de voeding. Dit heeft als gevolg dat ook uw lichamelijke energie zal afnemen en u dus sneller vermoeid bent.

Op onze online apotheek zal u verscheidene soorten magnesiumtabletten kunnen kopen die ondersteuning bieden bij uw eetpatroon. U kan steeds de medewerkers bereiken voor bijkomend advies.