Acne

Gedurende de puberteit krijgt nagenoeg iedereen er wel eens mee te maken, het begint met één puistje en voor u het goed en wel beseft is het aantal puistjes sterk toegenomen. In de meeste gevallen gaan de puistjes na de tienerjaren weer weg of verschijnt er nu en dan nog ééntje. Dit varieert echter sterk van persoon tot persoon. Sommigen heb namelijk last van erg veel puistjes, deze puisten komen vroeger en verdwijnen na de puberteit ook niet zomaar. Hieronder wordt het verschijnsel acné verder toegelicht en wordt de gepaste behandelingen weergegeven.

Acné bestaat in verschillende vormen. Acné vulgaris is de meest voorkomende en gekende vorm, min of meer 80 procent van de jongeren krijgt er wel eens mee te maken, al is het vaak in een mildere vorm.

De huid bevat tal van talgklieren die verbonden zijn aan een haarzakje. Deze talgklieren hebben zelf afvoerkanaaltjes. Het is via die afvoerkanaaltjes dat talg of huidsmeer wordt afgevoerd naar de huidporiën. De oorzaak van acné of puistjes vindt men in het feit dat talgklieren ontsteken of verstoppen. Op sommige plekken van het lichaam zijn de talgklieren veel talrijker aanwezig dan op de rest van het lichaam. Denk hierbij aan het gezicht, de bovenarmen, de bovenrug, …

De vaak voorkomende acné vulgaris is echter niet de enige voorkomende vorm van acné. Er bestaan ook ernstigere vormen of vormen die enkel voorkomen bij specifieke groepen. Daarnaast is het echter ook mogelijk dat acné zich vormt als gevolg van medicatiegebruik of omgevingsfactoren.

De acné rosacea betreft eigenlijk niet acné, maar eerder couperose en veroorzaakt roodheid voornamelijk op de neus en wangen. Er is echter geen sprake van witte puistjes of mee-eters. Deze vorm van acné wordt behandeld met een milde rosacea crème, terwijl er voor andere vormen van acné eerder wordt geopteerd voor een agressievere aanpak bestaande uit voornamelijk chemische producten.

Een andere vorm is acné conglobata. Bij deze vorm van acné zijn er fel ontstoken talgklieren die dikke, rode en pijnlijke bobbels veroorzaken. Voornamelijk jonge mannen worden hierdoor getroffen waarbij de bobbels zich voornamelijk op de rug vormen.

Acné neonatorum is een vorm van acné die voorkomt bij zuigelingen en acné tarda vormt zich voornamelijk bij vrouwen tussen de 30 en 40 jaar. Hier kan men zien dat bepaalde vormen van acné slechts een bepaalde groep van mensen treffen.

Het ontstaan van acné is te wijten aan verschillende factoren. Om te beginnen zet de talgklier testosteron om in een stof die de aanmaak van talg stimuleert. Aangezien in de puberteit de productie van testosteron gestaag toeneemt, zal bijgevolg ook de talgproductie toenemen. Bij zowel jongens als meisjes zal de aanmaak van testosteron toenemen, hoewel de productie bij mannen wel hoger is.

In normale omstandigheden zal de huid de oude huidcellen afstoten om plaats te maken voor de nieuwe huidcellen. Indien dit proces niet snel genoeg plaatsvindt zal dit een ophoping van cellen  veroorzaken. Deze ophoping in combinatie met de toename van de talgproductie zal leiden tot een verstopping van de huidporiën, met een huidontsteking tot gevolg.

Ook bacteriën in de haarzakjes, die zich voeden met talg en irriterende stoffen produceren, kunnen aanleiding geven tot ontsteking van de huid.

De behandeling van acné varieert van situatie tot situatie en is gebaseerd op de ernst van de acné. Om te beginnen is het van belang dat men de huid goed reinigt en extra belang hecht aan de hygiëne van de huid. Aldus zal worden eerst reinigende en verzorgende crèmes aangeraden. Volstaat dit echt niet, dan kan men overgaan naar het gebruik van geneesmiddelen, al dan niet op voorschrift. Ook een chemische peeling is eventueel mogelijk.  Bij een chemische peeling zal de afschilfering van de huid worden bevorderd, zodat de huid egaler wordt.

Nog niet aan uit? Vraag advies aan je online apotheek.